Erik Wolterink - Vergroot uw commercieel vermogen

Erik Wolterink

Enschede
Erik Wolterink
+31 6 4838 7500 info@fewolterink.nl

Personal Information

Wat heb ik allemaal uitgespookt (op professioneel gebied!) in de afgelopen jaren? Lees het hieronder:

Ik ben een sales professional met meer dan 25 jaar ervaring in de internationale verkoop. In die periode is mijn idee dat sales meer is dan ‘scoren’ keer op keer bevestigd: een klant koopt nooit voordelen; hij koopt oplossingen.

In de loop der jaren heb ik onder meer de volgende kwaliteiten ontwikkeld:

  •  Agenten/dealers/distributeurs  beïnvloeden en begeleiden om gestelde doelen te bereiken
  •  Het ontwikkelen van (klant-)strategieën voor vooral de lange termijn
  •  Het aanbrengen van structuur in verkoopprocessen

Ik werk graag op internationaal niveau, en gebruik met plezier mijn ervaringen met het aansturen en succesvol maken van sales-intermediairs  om de (verkoop-)doelen van de organisatie te bereiken.

 

Employment

22 July, 2013 - Present

Regional Sales Manager

Volta Belting Europe

Volta Belting produceert transportbanden voor een veelheid aan industriele sectoren. Voor Volta Belting Europe bewerk ik markten in het Midden Oosten en Noord-Afrika.

15 February, 2011 - 31 July, 2013

Sales Coach

F.E. Wolterink Consultancy

Ik begeleidde zzp’ers en MKB-bedrijven bij het vergroten van hun commerciële vaardigheden en het vormgeven van commercieel beleid.

1 October, 2011 - 31 March, 2012

Business Development Manager (part-time)

Eco Clean Tech

Mijn taak was een marktsegment (textielmachinefabrikanten) op de hoogte te stellen van de oplossingen die Eco Clean Tech voor een aantal problemen in droogprocessen van met name textiele producten kon bieden. Die oplossingen waren gebaseerd op het gebruik van IR-straling, gegenereerd door keramische branders. Na overname van Eco Clean Tech door een concurrent verviel de functie.

31 March, 2011 - 3 January, 2011

Interim Salesfunctie

Klieverik - Heli BV, Oldenzaal

Bij Klieverik werd een interim salesfunctie vervuld gedurende 6 weken. Klieverik is een producent van lamineermachines en wereldwijd marktleider op het gebied van transferkalanders.

3 August, 2009 - 31 March, 2010

Verkoopmanager

Machinefabriek Sonder B.V, Hengelo

Bij Machinefabriek Sonder was voor beperkte duur een verkoopmanager nodig: iemand die in korte tijd een verkoopnet kan opzetten voor een nieuw type industriële wasmachine. In 7 maanden is een agentennetwerk opgezet, de verkoopdocumentatie gecreëerd, en hebben verkopen plaatsgevonden.

2 June, 2008 - 30 April, 2009

Marktonderzoeker

Visie Sales Professionals

Bij Visie, een wervings- en selectiebureau, bestond behoefte aan een bredere basis onder de onderneming. Gezamenlijk met Visie-consultants is de markt voor coaching en consultancy binnen het MKB onderzocht, met als doel in dienst te treden bij Visie. Visie heeft mij geen vast dienstverband kunnen aanbieden als gevolg van het ineenstorten van de markt eind 2008.

8 January, 2007 - 31 August, 2008

Regiobestuurder

TalentPlus Twente

Ik was lid van het regiobestuur van TalentPlus Twente, en van voorzitter van de werkgroep Jobfinding. Onder mijn leiding is sinds mei 2007 het PR-beleid van TalentPlus vernieuwd, met onder meer als resultaat dat TalentPlus sinds december 2007 deelneemt aan het Actieteam 45+ van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

1 October, 2003 - 31 December, 2006

Sales Manager Technical Textiles/Service Manager

Herbert Olbrich GmbH & Co KG

In de Sales-functie was ik verantwoordelijk voor verkoop van coatingmachines en coatinglijnen aan producenten van technisch textiel, wereldwijd, via een agentennetwerk. In januari 2005 werd de functie uitgebreid met de verantwoordelijkheid voor de gehele serviceafdeling van Olbrich. In die functie was ik verantwoordelijk voor de herstructurering van de service afdeling, en de herdefiniëring van service als product. Mijn dienstverband werd beëindigd als gevolg van een vergaande reorganisatie.

1 March, 1989 - 30 September 2003

Sales Manager

Vanwyk Systems BV

Ik was verantwoordelijk voor marketing en sales van automatische doseer- en mengapparatuur ten behoeve van textieldrukkerijen en –ververijen wereldwijd. De functie werd in april 2002 uitgebreid met eenzelfde functie bij een zusterbedrijf, Vald Henriksen BV. In die functie was ik verantwoordelijk de voor marketing en sales van jiggers (een type verfmachine) voor textielververijen wereldwijd (behalve Noord-Amerika).

1 Augustus, 1983 - 28 February, 1989

Stafmedewerker

Texoprint BV

Bij Texoprint, een toonaangevende textieldrukkerij, heb ik als stafmedewerker diverse onderzoeken uitgevoerd. Ik heb deel uitgemaakt van en leiding gegeven aan projectgroepen op het gebeid van investeringen en productie-ondersteuning.

17 July, 2013 - Present

Adviseur

SH Jong

Adviseur van het bestuur van de vereniging SH-Jong (een vereniging voor slechthorende jongeren).

August, 2002 - December, 2010

Bestuurslid & Team Manager

Enschede Broncos

Bestuurslid van de American Football vereniging 'Enschede Broncos'

Education

1983

HBO Bedrijfskunde Saxion Hogeschool Enschede; Ing

2009

Master Networker Institute

Skills

Engels 10/10
Duits 9/10
Frans 7/10
Coaching 8/10
Networking 9/10