Erik Wolterink - Vergroot uw commercieel vermogen

Erik Wolterink

Venderinklanden 58, 7542 MN Enschede
Erik Wolterink

De toekomst wacht niet op je.

13 juli 2011, by Erik Wolterink, category Archief

Het komt nog wel eens voor dat me gevraagd wordt een ondernemingsplan te beoordelen. Ik doe dat graag: ik help er iemand mee, en in ruil krijg ik allerlei informatie.

Wat opvalt is, dat veel mensen heel veel tijd en energie steken in onderzoeken: marktonderzoek, onderzoek naar beschikbaarheid van mensen en materialen, vestigingsplaatsen en ga maar door.

Natuurlijk is het zinvol om onzekerheden in kaart te brengen. Maar als het wegnemen van onzekerheden veel tijd kost, gaat dat ten koste van de ‘ondernemingstijd’. Je kunt niet alle risico’s dichttimmeren; dat kost domweg te veel tijd!

Soms komt er een plan voorbij waarvan ik denk “Waar wachten jullie nog op?” De ondernemer-in-spe heeft dan schitterende ideeen en goede resources, maar wacht met de uitvoering van zijn plan om ‘nog wat onderzoek te doen naar onzekerheden’. Keuzes worden uitgesteld, in pogingen om de onzekerheden te verkleinen.

Kortgeleden had ik een gesprek met mijn gewaardeerde ondernemers-collega Jan-Jaap Bats over uitstelgedrag. Hij maakte me attent op wat een van zijn trainers bij VentureLab hem vertelde. Sarah Sarasvathy verwoordt (onder meer!) uitstelgedrag als volgt (duurt ongeveer 5 minuten):

De principes die Sarah beschrijft zijn waardevol. Door ze te hanteren blijf je open staan voor ontwikkelen, zonder dat je plannen stagneren door onzekerheden. Kies, beslis en wees ondernemer. Sarah zegt het heel treffend:

The future comes from what you and I choose to do.

Stel keuzes niet uit. De toekomst wacht niet op je……

Het Archief wacht hier wel op je :-)

2 Comments

  1. Jan-Jaap |

    Je Geeft weer, Erik. Zoals je bent. Waarom lijkt dat toch zo dun gezaaird? DANK en ik heb je aanbevolen bij de leiding van Venturelab!

So, what do you think ?